De komende periode zal consultancy in de autoschadebranche in Nederland een nieuwe periode ingaan; er is een duidelijke trend waarneembaar in de wijze van ondersteuning en advies van consultants bij de autoschadebedrijven.
In de jaren '90 zijn veel schadebedrijven, al dan niet verplicht, overgegaan op het invoeren van kwaliteitsystemen (voornamelijk ISO en KZS). De eerste jaren hadden deze systemen een werkelijke toegevoegde waarde aan de geleverde produkten en diensten doordat de processen beter werden beheerst dan in het verleden. Met name de verbetertrajecten speelden hierin een belangrijke rol. Maar ik constateer, vanuit mijn aktiviteiten als consultant, dat de toegevoegde waarde van kwaliteit (management) systemen bij veel gecertificeerde autoschadebedrijven aanzienlijk minder is geworden. Ook merk ik dat, in veel gevallen, bij veel autoschadebedrijven op een geforceerde manier deze systemen door consultants in stand worden gehouden; relatief hoge kosten voor bedrijven in een markt waar de marges zwaar onder druk staan...
Dit gaat veranderen; de nieuwe Hiqure norm, die nu eindelijk écht aanstaande is, maakt het onmogelijk voor consultants om systemen kunstmatig in stand te houden. Niet iedereen zal het eens zijn met de spelregels (normpunten) van de nieuwe Hiqure norm, maar ik juich het toe. Wellicht zal er nog een kleine aanpassing moeten worden doorgevoerd in de interpretatie van de norm, maar de kern van de zaak is duidelijk: er moet aantoonbaar veilig en goed gerepareerd worden.
Dit betekent dat de druk komt te leggen op processen in de werkplaats, dus simpelweg de uitvoering van de reparatie. Consultants hebben daar weinig invloed op.... wel kunnen wij, en daar gaan we dus naartoe, handvatten aanreiken om ervoor te zorgen dat deze processen weer beheersbaar worden. Een totaal andere zienswijze dan "consultancy" op dit moment; geen gechargeer meer met niet uitgevoerde werkoverleggen, matig ingevulde checklisten, standaard huisregels waarop alleen de bedrijfsnaam verschilt van de collega bedrijven, etc. etc.
Nu zullen dus de consultants bovendrijven die niet uitzijn op het verkopen van uren; integendeel...... mijn doel voor de komende jaren wordt het aanreiken van de tools om de veilige, betrouwbare reparatie technieken aantoonbaar te maken aan de klant / opdrachtgever om vervolgens de schadehersteller weer los te laten.
Zo, alleen zo, biedt consultancy weer de toegevoegde waarde die het moet bieden...!!!
Groet, Edwin